Escena relativista

La parella, al mig del parc, discuteixen des de fa una estona, però jo arribo just per sentir que el noi li diu:

– És que tu creus que tot és relatiu!

I, al retret, ella contesta:

– Home, d’aquella manera.

I jo, mentre m’allunyo, penso:

I tota la raó que té, la noia, si un vol ser veritablement relativista, ha de ser-ho d’aquella manera, no pot pensar que, que tot sigui relatiu, sigui la veritat. Però, és clar, la veritat no està de moda i, la veu d’impotència del noi, denota que ha guanyat ella, malgrat que no n’estigui convençuda que tot sigui relatiu.

De tota manera, hi ha una confusió molt gran entorn el relativisme i més quan es pretén que l’origen d’aquesta doctrina és científic. El relativisme, en origen, no nega la veritat i té poc a veure amb com es fa servir la frase “tot és relatiu”. Segons el DIEC, en aquest context, relatiu voldria dir “que neix d'una relació que establim; no absolut”, ja ho veieu, res a veure. El relativisme seria la doctrina segons la qual no existeixen veritats absolutes, sinó que hi ha veritats en relació a, veritats segons com, veritats d’aquella manera. No és que m’entusiasmi, però és molt millor que la postura relativista popular, que seria més propera a tesis nihilistes o escèptiques.

[@more@]

Quant a kurtz

En Kurtz va viure al centre d’Àfrica i va traficar per una corporació marfilera, va fer coses terribles i, quan la civilització va anar a rescatar-lo, va morir, ja no hi havia res a salvar. Aquí, es van publicant els papers que va deixar.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 comentaris a l'entrada: Escena relativista

 1. Doncs això,…relativitzem relativament. I prou.

 2. Turrai diu:

  Home, ves, no ho sé, que vols que et digui.

 3. Alepsi diu:

  :******

  M’encanta la filosofia de carrer! xDDDDD Bé, no sempre, depèn… xDDD

 4. efe diu:

  No se m’ocorre cap comentari. És que és això que dius.

 5. Sí, però la resposta d’ella és boníssima, “d’aquella manera”. Bé, no t’ofenguis, hi ha moltes expressions que s’han popularitzat i per extensió, vulgaritzat. Ningú mai té la veritat absoluta.

 6. Rock’n’roll: Ningú té la veritat absoluta és una afirmació d’aquelles categòriques. Diria que és una veritat absoluta.

 7. Alepsi diu:

  I ara, he de beure?? Ho dic per lo del mai, mai… xDDDD

  [I sóc la reina del relativisme blocaire?? Però això porta corona? O no? xDDDD]

Els comentaris estan tancats.